lördag, mars 12

Inför kvällens final, deltävlingarna revisited

Deltävling 1, Göteborg:

1. Alcazar - Alcastar
Inte så spännande. Snyggt, kompetent men inte så känslosvallande som jag helst vill att schlagers ska vara. Lite fånig titel. Gillar kläderna. Varför har upphovsmännen svarta solglasögon på sig? Efter ett antal lyssningar blir låten bättre. Kan vinna finalen!

2. Cecilia Wennersten - Var mig nära
Varför sjunger hon en så dålig låt tänkte jag först. Den här comebacken blir ju ett lika stort antiklimax som när Tove Jarnek dök upp igen i en deltävling för ett par år sedan. På något sätt gillar jag Cecilia Wennersten och vill att hon ska vara bättre än hon är. Det här blev väldigt öh blekt. Texten är dålig! Så här i efterhand har jag förstått att melodin är riktigt bra och att det var CW som gjorde att den blev dålig eftersom hon inte klarade av att sjunga den och göra den så dramatisk som den skulle vara.

3. Papa Dee - My number one
Schysst mysipyslåt. Papa Dee är proffsig å bra. Inget speciellt dock.

4. Linda Bengtzing - Alla flickor
Först - efternamnet - koncentrerar mig ganska länge på det. Det är ju ett ganska knasigt namn.
Sedan - Vad har hon på sig? Toppen ser ut som ett sånt där varningstecken för radioaktivitet. Lustigt.
Till sist - Texten är helt obegriplig. Om någon lyckas tolka texten oj hajja vad den där killens hemlighet, som ingen vet, är så snälla snälla berätta för mig. Jag förstår inte.
Oj, var låten slut där? Var den bra?
Okej rå det är rätt bra. Väldigt stompigt. LB är jättebra på schlagersteget. Pinsamt nog har jag inte förstått att LB är med i Fame Factory förrän igår när jag såg henne i trailern för söndagens veckofinal. Hjälp, jag är helt dokusåpeförlorad. Kan också gå och vinna ikväll!

5. The Wallstones - Invisible people
Hjääälp ytterligare en dååålig text. Den är både ful och osammanhängande. Trist välgjord melodi. Någon på Alltomtv tyckte att det var fascinerande att två så pass unga personer kan vara så gubbiga. Jag håller med.
Jag tycker inte om att Karl Martindahl pekar på mig hela tiden genom rutan. Blir lite rädd. Påminner om leopardmannen som var med i en schlagerfestival någon gång på åttiotalet. Han stirrade och pekades också.

6. Pay TV - Refrain refrain
Första gången jag lyssnade blev jag arg. Kände mig hånad. Men, det är en bra låt. De gör en rolig parodi på festivalen samtidigt som de är med i den vilket är rätt avancerat. Texten är schysst men jag tycker inte om att de sjunger "no brain".

7. Nordman - Ödet var min väg
Gillar det. Skäms lite. Gillar det. Skäms lite. Schlager för mig är patos och lite pinsamt blottande. Håkan har på sig snyggjeansen och sådana där breda armband som jag gillar och så gör han en tjusigt ful bebisdans. Texten är sammanhängande.

8. Shirley Clamp - Att älska dig
Jag tycker inte om schlager med discoumpabumpakomp. Det är blä. Den här texten funkar också. "Jag är redo för de under som sker när ett hjärta kan följa sin lag" är snyggt. SC har något konstigt tics på sitt ena öga, eller flirtas hon? Det är roligt när SC vaggar runt ett varv i sticket. Schlagerschlagerschlager, helt ok! Kan funka ikväll.


Deltävling 2, Linköping:

1. Sanna Nielsen & Fredrik Kempe - Du och jag mot världen
Helt ok låt. Är den igentligen en duett? Något är fel i framträdandet. De uppträder liksom inte ihop utan sjunger var och en för sig. Det är som om de demonstrativ vill visa att det absolut inte är något som helst mellan dem på något som helst personligt plan. I mitt huvud börjar det utspela sig historier om en oerhört svartsjuk partner som hotat dem, typ "Rör du så dör du!". Men när de gick vidare så pussades båda med Sanne... Det kanske är så att Sanna och Fredrik helt enkelt inte tycker om varandra? Fresten gillar jag fortfarande inte discoumpabumpatrumma. Jag tycker att Sanna skulle ha kunna fått sjunga den här själv. Har lite svårt för det krampaktiva uttrycket i FKs ansikte.

2. Camilla Brink - Jenny
Jepp, hon sjunger rätt bra ju å låten är helt ok men varje gång kören doar "Du räcker till. Du räcker till" i refrängen börjar jag fnittra. Och, om någon hade berättat för CB att det nu är det den riktiga deltävlingen och inte ett rep så hade hon kanske tagit ut sina rörelser lite istället för att markera. Trenden att vara naken på underkroppen börjar bli mer och mer tydlig.

3. Group Avalon - Big up
Snaark. Jag går och gör te. När jag kommer tillbaka tar den mest vältränade av de två killarna på ett omotiverat och osmidigt sätt av sig på överkroppen. Gäsp.

4. Arja Saijonmaa - Vad du än trodde så trodde du fel
Arja är kanske världens stelaste människa. Låten är helt ok, men lite för putslustig på något sätt, eller är det Arja? Hon sjunger inte så vackert men känns mycket schlager.

5. Josefin Nilsson - Med hjärtats egna ord
Konstigt, nog påstod de på tv att Åsa Jinder hade skrivit Arjas låt och inte den här? Det måste väl vara fel. Antagligen har de blandat ihop det hela. Josefin kan inte schlagersteget men hon får massor av blåst i ansiktet. JN är lite härligt schlager dock på så vis att se på henne är lite som att se på ett öppet sår eller en trafikolycka. Lite skrämmande och obehagligt och därför kanske lite vackert.

6. Cameron Cartio - Roma
Wow en låt på ett påhittat språk! Gäääääääääsp!

7. Bodies without organs - Gone
Helt ok poplåt. Alexander är kul. Marina är cool. Sångaren är rätt ointressant och ler för mycket. Söt är han dock.

8. Sanne Salomonsen - Higher ground
Helt ok. Lite för stompigt för mig, men jag tycker bättre om Sanne än jag trodde att jag skulle göra.


Deltävling 3, Skellefteå:

1. Nana - Where ever you go
Yes! Å va' snyggt å bra. Karin blir glad! Juste text. Juste melodi. Låter Rick Astley på något sätt. Dansen e dödsskön. I min värld vann Nana solklart!

2. Kwanzaa - Lovin' your feel
Oj, det här bidraget hade jag helt glömt bort. Lät klart blekt efter Nana. Är kanske bra i något annat sammanhang.

3. Jimmy Jansson - Vi kan gunga
Man ska aldrig underskatta småflickors förmåga att telefonrösta. Jimmys uppknäppta mönstrade skjorta påminner mig om den justa neondito som jag hade på mig halva åttiotalet.

4. LaGaylia - Nothing at all
Bombastisk Hollywood-ballad. Det är lite för bra och välgjort och snyggt för schlagris även om LaGaylias fuldans ("struggle for love") och det försvinnande micstativet ger pluspoäng på Karins schlagerskala.

5. Josef - Rain
Till min egen förvåning gillar jag denna låt skarpt. Dramatisk schlagerpop med lite etno-, medlhavskänsla. (Alla vet ju att det är Cypern och Malta är bäst på schlager, eller hur?) Han har ett bra schlagerkänslofyllt uttryck och en snygg v-ringad t-shirt, men luggen, hur lyckades den komma med i schlagerfestivalen?

6. K2 fest. Alannah Myles - We got it all
Ojoj, det här kan inte beskrivas. Det måste upplevas: sättet Alannah dyker upp bakom förstärkarna, Alannahs crasydans, Alannahs snubbeldans, bensparket. Ojoj.

7. Jessica Folker - Om natten
Jessica Folker är jättelång och hon har jättelånga örhängen och en jättelång jätteblå klänning med jättelånga ärmar och en jättelång urringning. Allt är mängder av mängder av schlager och dramatik och de som skulle rösta blir alldeles förvirrade eftersom de trodde att JF skulle vara pop. JF borde gått vidare på något sätt.

8. Martin Stenmarck - Las Vegas
Jaa, han är snygg och duktig... men... är det inte lite knasigt med en schlagerlåt som handlar om Las Vegas? Liksom, var är känslosvallet?


Deltävling 4, Växjö:

1. Anne-Lie Rydé - Så nära
Anne-Lie Rydé kan inte schlagersteget men hon försöker ta det och då blir det stolpigt och stelt. Hon stirrar och levererar på ett rätt ocharmigt sätt. Det ser ut som om hon har glömt att knäppa två knappar i blusen, man ser hennes BH, men det ska nog vara så. Anne-Lie Rydé är lite synd på en juste schlager som den här.

2. B-Boys international feat. Paul M - One step closer
Gör man en så här värdo-låt till melodifestival så måste man kanske ha ett så här långt bandnamn, eller är det för att de är så många? Vänta, jag tar tillbaka lite, refrängen är inte helt oäven.

3. Mathias Holmgren - Långt bortom tid och rum
Traditionell schlagerpop med sånt där fånigt discoumpabumpakomp. MH är jättedålig på att röra kroppen, speciellt benen. Tyvärr så görs det extra tydligt med hjälp av de stora svarta kängorna. Det är lite synd att han inte kan röra sig för fem öre för han är jättebra från axlarna och uppåt. Snygga kläder har han också. Texten är helt ok och passar bra ihop med musiken även ljudmässigt.

4. Rickard Engfors & Katarina Fallholm - Ready for me
*kopierar från Anne-Lie Rydé-stycket* Rickard Engfors kan inte schlagersteget men hon försöker ta det och då blir det stolpigt och stelt. No he can't sjunga heller men kläderna är färgglada och tokroliga. Gäsp.

5. Date - Hörde änglarna viska ditt namn
Åå, jag är ju svag för sådana här småputtrigt dramatiska schlagerballader å den här är ganska fin. Jag tycker nästan att Patrik Rasmussen börjar bli lite småsnygg men det beror nog bara på schlagerstämningen jag hamnat i, men nog har han blivit bättre på att sjunga sedan Fame Factory?

6. Nanne - Håll om mig
Nanne är cool å Ingela Pling är min schlagertextskrivaridol. Jäkligt proffsigt. Nanne behärskar varje rörelse och varje millimeter av scenen. Låter lite Russlana å det är väl inte helt fel. Det är lite lite för tråkigt för att vara riktigt perfekt bra, men som sagt Nanne är cool. Han kan mycket väl vinna ikväll.

7. Caroline Wennergren - A different kind of love
Jag vet inte jag... alla verkar tycka att det här var superbra... hmm... jag undrar om det inte beror på att man vill flasha att man gillar den här typen av musik bättre än schlagerpop. Ok, den blir bättre efter ett par lyssningar...men...

8. Katrina & the Namless - As if tomorrow will never come
Näääääääääääää det här var ju inte så spännande trots att deras röster är snygga ihop.

Inga kommentarer: